Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2015 23:11 - Не тръгвайте в чужбина преди да прочетете това!
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1300 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 http://www.izbiram.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BD%D0%B5-%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0#.VcICnqOaEK8.facebook


Случвало ли ви се е при пътуване в чужбина да бъдете спрени на границата и да се окаже, че не може да продължите? Да се окажете без здравна застраховка и без да знаете какво да направите в една чужда страна?

В днешния глобален свят, все повече хора пътуват в чужбина за да почиват, за да работят, учат или да навестят роднина. Каквато и да е причината, ние от Izbiram.bg ще Ви дадем няколко практични съвета, за по-леко, безпроблемно и приятно пътуване.

Какво е важно да знаете за документите, които носите:
• Направете ксерокопие на всички важни документи, като паспорт, виза, медицински документи и т.н.
• Проверете валидността на паспорта си. В повечето държави изискването е да остават поне шест месеца до изтичането му.
• Ако пътувате с кола е необходимо, освен да проверите техническото състояние на автомобила, да извадите сертификат „Зелена карта” към гражданската си отговорност (ако пътувате извън границите на ЕС). Ако автомобилът Ви има застраховка „Автокаско” проверете при застрахователя дали е включено покритие за чужбина. Не забравяйте да вземете и големия талон на автомобила.

Ако пътувате с деца не забравяйте:
• Винаги носете паспорта на детето/децата. Винаги носете и копие на паспортите.
• Носете акта за раждане на детето/децата.
• Ако пътувате сам, без другия родител, на границата задължително ще поискат нотариално заверено пълномощно, за съгласието на другия родител. Ако сте близък или роднина, пълномощното трябва да е със съгласието на двамата родители.
• Задължително носете актуална снимка на децата, по възможност и на мобилния телефон.

Ако ще наемате rent-a-car, не забравяйте:
• Много фирми изискват да имате валидна кредитна (а не дебитна) карта, за да могат да блокират определена сума като гаранция от ваша страна. Може да намерите на място и такива, които ще се съгласят да им оставите депозит в брой, но не оставяйте всичко на случайността.
• Обърнете внимание на застраховката на колата – задължително купете застраховка без самоучастие (no franchise) и с пълно покритие. Тя е по-скъпа, но ни се доверете – ще ви спести огромни неприятности и плащания.

Нещо полезно за парите в брой и платежните Ви карти:
• Ако носите парите си, кредитните карти и личните документи в портфейл, нека той да е във вътрешния Ви джоб. Ако са в ръчна чанта - не я изпускайте от поглед.
• Осведомете се от сигурен източник относно обмяната на валута в страната която ще посетите. Не е лошо да знаете също и какъв е обичай спрямо бакшишите. Това ще Ви спести „лоши” погледи.
• Винаги носете дребни банкноти и монети. Това ще Ви спести време, ако се наложи да оставите например монета от 50 цента.

Кратки съвети свързани с пътуването:
• Сложете етикет на куфарите си, по-възможност с адреса на офиса.
• Ако пътувате със самолет бъдете на летището поне два часа по-рано. Ако имате възможност чекирайте се онлайн, така ще си спестите дългото чакане пред гишето
• Запознайте се с местните закони и норми на държавата и региона в който ще пътувате.
• Най-добрият начин да се справите с часовата разлика е да се движите според местното време. Ако там е ден, стойте будни, ако е тъмно – спете. Така ще се адаптирате бързо и няма да чувствате постоянна умора по време на престоя си.

Сключете медицинска застраховка при пътуване в чужбина:
• Застраховката е евтина и срещу скромната сума от няколко лева, ще покрие разходите на вас, и близките ви, в случаи на внезапно заболяване или претърпяна злополука.
• Застрахователите използват асистираща компания. Нейната роля е при настъпило събитие да ви насочи към най-близкия лекар или здравно заведение. За целта трябва само да се обадите на посочените в полицата телефони. За ваше улеснение обслужването е на български език.
• Застрахователят се разплаща директно с болничното заведение, от ваше име. Т.е. не е необходимо да плащате в брой или да имате голяма сума пари по кредитната си карта.

За да проверите точната цена на застраховката, в зависимост от мястото и продължителността на престоя, разгледайте нашия Калкулатор за застраховка при пътуване в чужбина.

За повече информация и помощ можете да се свържете с нас на посочените телефони.

Да не забравим най-важното: винаги носете със себе си...доброто си настроение!



Тагове:   пътуване,   съвети,   в чужбина,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13704244
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031