Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2014 12:43 - Негласният съюз между правителството на САЩ и фашистите
Автор: dokumentalni Категория: Политика   
Прочетен: 5786 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 30.05.2014 12:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Негласният съюз между правителството на САЩ
и фашистите

 

 image

Автор: Калеб Моупин
Превод: Илиян Станчев

Моля, при препечатване на материала, цитирайте източника на българския превод и името на преводача!


Фактът, че правителството на САЩ подкрепя „Десен сектор” и „Свобода” в Украйна, които възхваляват Хитлер и участват в терористична кампания, е шокиращ за много хора в Америка. Той е в противоречие с всичко, което им е казвано за Съединените щати и тяхната история. Историята, която обикновено се разказва в училище, е, че САЩ са „дом на свободата и демокрацията”, водещи битка срещу „тирани” и „фашисти”, а не подкрепящи ги.

Всъщност връзката между правителства на САЩ и фашистки групи винаги е била едно негласно, нестабилно и непризнато приятелство. И тази връзка не се проявява само в далечни страни като Украйна, но и в самите Съединени щати.

Фрейзър Глен Милър

На 13 април 2014 г. Фрейзър Глен Милър влиза в еврейски център в Оувърленд парк, Канзас. Той открива огън с вик „Хайл Хитлер!”.  Когато спира стрелбата, трима души са убити, а един е ранен. Милър оправдава с антисемитизъм своето насилствено действие, носейки „Моята борба” на Хитлер със себе си. Сред жертвите е и 14-годишно момче. Милър е задържан и очаква процес.

Слабо споменаваният факт е, че животът на Милър e изпъстрен с подкрепата на американското правителство. Трагичният случай в Канзас не е първия път, в който Милър е замесен в убийството на невинни хора. От десетилетия той е последовател на  Хитлер, а 35 години по-рано е член на Националсоциалистическото движение в Грийнсбъро, Северна Каролина. През 1979 г. Милър и съюзниците му от Ку Клукс Клан участват в убийството на петима лидери на Комунистическата работническа партия. Позорното клане от Грийнсбъро шокира нацията.

Комунистическата работническа партия, малка марксистко-ленинистка група, организира мирен протест срещу Ку Клукс Клан, засилил дейността си в района, тероризирайки афроамериканците, работещи в текстилните фабрики. В трагичния ден до антирасисткия марш спира керван от коли с членове на Ку Клукс Клан и различни неонацистки групи. Милър, тогава младеж, е в една от колите. Местната полиция е дала на фашистите карта с планирания маршрут на марша. Сред въоръжените фашисти има агенти на американското Бюро по алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия. Членовете на клана и нацистите излизат спокойно от колите си и вадят пушки от багажниците. Те откриват огън, убивайки Сесар Саус, Бил Сампсън, Майкъл Нейтън, Джеймс Уолър и Санди Смит.

image

Събитието е водеща новина по целия свят. Неколцина фашисти са съдени за убийство, но са оневинени, въпреки видеозапис, който ясно ги уличава. Въпреки че членове на Комунистическата партия възпрепятстват конгреса на Демократическата партия с искания за повдигане на обвинения срещу членовете на клана, тогавашният президент Джими Картър пренебрегва жалбите им. Оцелелите от клането съдят град Грийнсбъро, Ку Клукс Клан и Американската нацистка партия, доказвайки в съда, че правителствени лица са помогнали в убийството на петима комунистически лидери. Съдът им присъжда обезщетение от 350 хиляди долара.

В своята автобиография Милър се хвали, че е бил във фашисткия керван от 1979 г., който спира до протестиращите, а слезлите от колите хора убиват петима комунисти. Въпреки това никога не му е повдигано обвинение. След последното задържане на Милър става ясно и че е бил включен в американската програма за защита на свидетели. Чрез нея той законно си е сменил името и е получавал финансова помощ за себе си и семейството си в началото на 90-те години. Причините не са разкрити.

 

Радиоводещи и затворнически банди

Милър не е единственият истински фашист днес в САЩ, за когото става ясно, че е получавал правителствена помощ.

Нацисткият радиоводещ Хал Търнър е прочут с нескрития си расизъм. В своя уебсайт той продава миниатюрни примки в чест на незабранените от закона екзекуции, познати като „линчувания”, извършвани от Ку Клукс Клан в миналото. Неговите предавания кипят от омраза, а в едно от тях той отправя заплахи срещу Синтия Маккинли, член на Конгреса (1).

Бе разкрито, че по време на своята кариера Търнър е получавал милиони долари от ФБР (2). През 2012 г. неговият адвокат дори внушава идеята, че Търнър не е бил съгласен с посланието, и че цялото нацистко радиопредаване е било организирано от ФБР. „Не мисля, че е расист”, каза адвокатът му. „Той е правил много от тези неща по заръка на ФБР.”

В американските затвори, които приютяват 2,5 млн. души, една от най-големите банди е Арийското братство. През 60-те години, когато чернокожите затворници се обединяват зад Джордж Джаксън, „Соледадски брат” (3), стоящ начело на марксистко-ленинистката Партия на черните пантери в затвора в Сан Куентин, е основана нацистката група на братството, която след това се разпространява по цялата територия на САЩ.

Според докладите на ФБР членовете на Арийското братство представляват едва 0,01 процента от затворниците, но неговите членове извършват близо 20 процента от убийствата в затворите. Затворниците често описват членовете на братството като „вършещи това, което пазачите не могат сами” – биене и дори екзекутиране на други затворници, които са трън в очите на ръководството на затвора.

Става видно, че много американски служби за прилагане на закона и длъжностни лица си сътрудничат с фашисти. Фактът, че човек като Милър е защитаван, че Хал Търнър е получавал милиони долари, че клането от Грийнсбъро е подпомогнато, че Арийското братство е толкова силно в затворническата система – всичко това сочи към тази непризната действителност.

 

Историческите корени на този съюз

Връзките между правителствата на САЩ и фашистките организации имат дълбоки исторически корени.

Ку Клукс Клан е основана с държавно финансиране в бивши робовладелски щати. Бившите робовладелци използват Клана да тероризират освободените роби и да спрат опитите за аграрна реформа и социално вписване на афроамериканците.

Кланът изниква половин век преди нацистите в Германия и фашистите в Италия, но притежава всички характеристики на по-късните фашистки движения. Членовете му са отявлени расисти. Те величаят миналото, наричайки се рицари и използвайки средновековна образност. Носят претенциозни костюми и участват в тайни ритуали. Те опитват да се представят като защитници на обикновените хора, а всъщност са финансирани от заможни капиталисти. Но най-вече са отдадени на насилието и тероризма като политически тактики в подкрепа на съществуващия социален ред в борбата му срещу прогресивните сили (4).

Спокойно Ку Клукс Клан могат да бъдат наречени „първите фашисти”, тъй като са прототип, копиран десетилетия след това в много страни. Организацията е възстановена през 1915 г. след популяризирането им от холивудския филм „Раждането на една нация”, прожектиран в цялата страна. Създател на филма е Томас Диксън, близък приятел на американския президент Удроу Уилсън.

Хюго Блек, съдия от Върховния съд на САЩ от 1937 до 1971 г., е бил член на Ку Клукс Клан, а се твърди, че такива са и много други американски политици.

Ку Клукс Клан не е единствената фашистка организация, ползваща се с подкрепата на правителството на САЩ. Американският легион - организация на американски военни ветерани, сформирана след Първата световна война, открито подкрепя фашизма. Организацията кани фашисткия диктатор Бенито Мусолини за почетен гост на своя конгрес през 1930 г. Командващият Легиона Алвин Оусли заявява: „Не забравяйте, че фашистите са за Италия това, което е Американският легион за Съединените щати!”

image

През 1934 г. генерал Смедли Бътлър от морската пехота разкрива, че Американският легион е подготвял преврат срещу американския президент Франклин Делано Рузвелт. Бътлър свидетелства пред конгресна комисия за „бизнес заговора” за отстраняване на Рузвелт и установяването на фашистка диктатура в Съединените щати. Комисията намира твърденията му за правдоподобни. (5)

Хенри Форд, един от най-известните индустриални капиталисти в САЩ открито хвали Адолф Хитлер и разпространява нацистка пропаганда (6). Католическият свещеник Чарлз Е. Кофлин възхвалява Хитлер в радиопредавания, излъчвани по цялата територия на САЩ, и получава значително финансиране, проповядвайки омраза към евреите и призовавайки за насилие срещу комунистите.

Фашистите в САЩ, както и фашистите навсякъде, са въоръженото звено на Уол Стрийт. Когато през 30-те години стачкуват работници с искане за по-високи заплати, членове на Ку Клукс Клан атакуват Конгреса на индустриалните организации и правят всичко възможно за възпиране на профсъюзите. Когато афроамериканците искат повече граждански права и равенство, Ку Клукс Клан и други фашистки организации ги измъчват и убиват. Когато работниците в Италия окупират своите фабрики с искания за икономическа справедливост, черноризците идват на власт и обявяват извън закона профсъюзите им. Когато работниците в Германия се обединяват зад Комунистическата партия и Червения фронт, Адолф Хитлер взема властта и създава репресивна държава, за да пази заводите на „Круп” и „Тисен”.

 

Защо Украйна е от значение за американците

Може би мнозина в САЩ не се интересуват от събитията в Украйна. Може да смятат, че безмилостното клане на невинни хора там няма връзка със събитията в самите Съединени щати.

Не биха могли да грешат повече.

Грозният епизод на терор и насилие в Украйна започна, когато правителството отказа да се присъедини към МВФ и ЕС, а вместо това се опита да запази донякъде икономическа независимост. Отговорът на това бе отприщването на кампания от фашистки терор, който накрая свали правителството.

Когато хората в Източна и Южна Украйна се разбунтуваха срещу режима на Уол Стрийт/МВФ/ЕС, който им бе наложен, им бе отговорено с ужасяваща кампания на насилие и терор, извършвани от носещи униформи и боготворящи Хитлер расистки бандити.

Няма нищо чисто украинско в тези събития. Нявсякъде по света, където хората се борят срещу остеритета и изискват икономическите им нужди да бъдат поставени над печалбите на Уол Стрийт, се появява фашизъм. Неонацистката терористична организация „Златна зора” бе изпратена срещу хората в Гърция в отговор на техните бунтове срещу строгите икономически мерки. С надигането на британските работници и студенти се разрастват и Британската национална партия и Английската лига за отбрана.

Когато работници в САЩ искат справедливост, както стана в Уисконсин, парка „Зукоти” и по улиците на Оукланд, нищо не попречи на банкерите да отприщят фашистки терор и тук, както са го правили навсякъде другаде. (7) Тези сили няма да се спрат пред нищо, за да запазят властта си.

Ако може да бъде направено срещу работещите хора в Украйна, Гърция и Англия, може да бъде направено и тук в САЩ.

Когато испанската република е атакувана от фашисти през 1936 г., хора от целия свят й се притичват на помощ. Когато работници в Лондон се бият с Осуалд Моузли в битката на „Кейбъл стрийт” (8) и работници в Ню Йорк предотвратяват митинг на Германо-американския бунд (9), техният призив е един и същ: „Няма да минете!” (No passaran!)

Отношението на работещите хора в САЩ към ужасяващите сцени като тази в Одеса трябва да бъде същото. Фашизмът служи на Уол Стрийт и вреди на всички работещи хора. Трябва да му се противостои.

 
Източник: RT


Бележки:

(1) Неведнъж Хал Търнър е отправял заплахи от своето предаване към публични лица. В един от случаите през 2005 г. той публикува на своя уебсайт имената и адресите на трима федерални съдии, участващи в съдебните процеси срещу Мат Хейл, радетел на теорията за бялото превъзходство, обвинен в подстрекаване към убийството на друг съдия – Джоан Лефкоу. За негово съжаление, човекът, когото Хейл се опитва да убеди, се оказва информатор на ФБР, който записва техния разговор, чрез който Хейл е уличен и осъден на 40 години затвор. (Бел. прев.)

(2) На 3 юни 2009 г. Хал Търнър е арестуван за подстрекаване към насилие срещу трима политици. Малко по-късно към обвинението му е добавено и отправяне на заплахи към съдиите от Чикагския апелативен съд. Адвокатът на Търнър казва, че защитата ще използва факта, че „Търнър е обучаван от ФБР” като „агент-провокатор” за „подбуждане на хората”. След истинска сага от процеси срещу него, на 21 декември 2010 г. той е осъден на 33 месеца затвор. През м. май 2011 г. изпраща редица писма до вестник „Джърси Джърнъл”, в които пише, че се страхува за живота си, щом веднъж другите затворници разберат, че е бил правителствен информатор. Излиза от затвора през м. юни 2012 г. (Бел. прев.)

(3) Соледадските братя са трима афроамерикански затворници, сред които и Джаксън, обвинени в убийството на бял пазач в затвора „Соледад” в Калифорния, според обвинението – като реакция срещу убийството на трима чернокожи затворници от друг пазач по време на сбиване между членове на Черните пантери и Арийското братство. Три дни преди своя процес Джаксън е убит от пазачите при кървав опит за бягство, който е тема на спорове и до ден-днешен, като защитниците на Джаксън смятат, че всичко е било нагласено. Неговото убийство предизвиква най-големия затворнически бунт в историята на САЩ, този в затвора „Атика” в Ню Йорк. През 1971 г. близо половината от над две хиляди затворници се вдигат на бунт срещу лишаването им от основни човешки права и расисткото отношение към тях, окупират затвора и вземат заложници. Историята е екранизирана във филма от 1994 г. „Зад стените на затвора” (Against the Wall). (Бел. прев.)

(4) Прогресивната ера от 90-те години на 19-и докъм 20-те години на 20-и век е период на социален активизъм и политически реформи в САЩ. Сред целите на активистите са: пряка демокрация и борба с корупцията чрез изобличаване на политически машинации и участниците в тях, регулиране на монополите, забрана на алкохола, право на гласуване за жените, реформи в образованието, здравеопазването, регулации в икономиката, индустрията и др. (Бел. прев.)

(5) Комисията не успява да потвърди всичко казано от Бътлър, освен провежданите разговори между него и Джералд Макгуайър, член на Американския легион. Всички призовани да свидетелстват бизнесмени отхвърлят – а вестниците осмиват –обвиненията, въпреки че комисията успява да докаже някои от тях. В крайна сметка случаят приключва без осъдителни присъди. (Бел. прев.)

(6) Хенри Форд написва книгата „Интернационалните евреи: най-наболелият световен проблем”, издадена през 1920-22 г. В САЩ е издадена в половинмилионен тираж, а впоследствие е преведена на 16 езика. Адолф Хитлер казва, че смята „Хайнрих” Форд за свой вдъхновител. (Бел. прев.)

(7) Всички изброени случаи на протести завършват с много арестувани. (Бел. прев.)

(8) На 4 октомври 1936 г. Британският съюз на фашистите, оглавяван от Осуалд Моузли, предприема марш с две-три хиляди свои привърженици през Източен Лондон към един от най-бедните райони на столицата, в който живеят много евреи. Пътят на шествието е разчистван от шест хиляди полицаи, но в един момент бива преграден от близо сто хиляди антифашистки демонстранти – комунисти, анархисти, евреи, работнически организации. Полицията се опитва да ги прогони, но демонстрантите отвръщат с прътове, камъни и крака от столове, подпомагани от домакини, които от прозорците на своите домове хвърлят боклук, изгнили зеленчуци и съдържанието на нощните си гърнета по полицаите. Моузли се съгласява да прекрати марша, за да се избегне кръвопролитие. Много антифашистки демонстранти са арестувани и глобени, а някои от лидерите им – осъдени на по три месеца тежък труд, но събитието допринася за приемането на Закона за обществения ред, който поставя под контрол крайните политически движения и се счита за основна причина за упадъка на Британския съюз на фашистите. (Бел. прев.)

(9) Германо-американският бунд е организация, пропагандираща през 30-те години в САЩ идеите на националсоциализма, използваща неговата символика и обучаваща свои паравоенни отряди. В началото на Втората световна война е обявена за антиамериканска и е забранена. (Бел. прев.)

 





Тагове:   новини,   война,   украйна,   сащ,   Русия,   войски,   крим,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - И най-големите световни новини не ...
30.05.2014 19:15
И най-големите световни новини не могат да пробият плътната българска информационна завеса. Затова и аз пускам материали от германски и руски медии.
цитирай
2. bojinkata - Нашите медии- най-послушните в ...
31.05.2014 14:13
Нашите медии- най-послушните в света!!!!!
цитирай
3. injir - , , Тези сили няма да се спрат пред ...
04.06.2014 04:33
,,Тези сили няма да се спрат пред нищо, за да запазят властта си.,,...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokumentalni
Категория: Политика
Прочетен: 1384589
Постинги: 125
Коментари: 820
Гласове: 748
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031